Ke atas
Berdagang dalam CFD dan produk berkeumpilan secara amnya melibatkan risiko kerugian yang tinggi dan anda boleh kerugian semua modal yang dilaburkan.

Keperluan margin dan peraturan leverage

Anda boleh menggunakan sebarang amaun leverage, daripada 1:2 hingga 1:500*, semasa berdagang pada pasaran pertukaran asing menerusi Exness. Cara ini memberikan anda kebebasan untuk memilih strategi perdagangan yang sesuai dengan saiz deposit anda. Sila ambil perhatian bahawa leverage tinggi ditawarkan kepada pedagang berpengalaman, seperti yang dipastikan daripada maklumat yang dikumpulkan semasa pembukaan akaun.

Keumpilan Exness bergantung pada jenis akaun perdagangan dan volum dana yang terkandung di dalamnya. Keperluan margin meningkat apabila dana yang tersedia dalam akaun klien meningkat. Ini disebabkan kepada peningkatan kos perlindungan nilai pesanan terbuka. Akibatnya, keumpilan berubah juga.

 

Terdapat had ke atas saiz keumpilan untuk negara-negara tertentu.

Menutup pesanan perlindungan nilai semasa tempoh keperluan margin dinaikkan dianggap sebagai membuka transaksi baru. Ia akan menyebabkan pemegangan margin tambahan yang bersamaan dengan amaun transaksi yang ditutup yang terlibat dengan perlindungan nilai. Margin dikira berdasarkan keperluan margin yang dinaikkan dan dibahagikan mengikut kadar antara transaksi yang dibuka yang melibatkan instrumen kewangan yang dilindungi nilai.

Leverage maksimum

Ekuiti, USD Leverage maksimum tukaran asing
Cent, Mini, Classic ECN
0 — 19 999 1:500 1:200
20 000 — 49 999 1:400 1:200
50 000 — 199 999 1:200 1:200
200,000 atau lebih 1:100 1:100

Pelaksanaan apa-apa perubahan dalam nilai leverage kewangan boleh mengambil masa dan memerlukan kebenaran ulangan pada terminal dan/atau but semula untuk menyegarkan semula parameter yang dipaparkan di dalamnya, bergantung pada nilai leverage.

Nilai leverage untuk transaksi yang dibuka semasa penyiaran berita ekonomi

Semasa penyiaran berita ekonomi peringkat tinggi, keperluan margin untuk transaksi baru dikira berdasarkan leverage maksimum 1:200. Perubahan dalam keperluan margin hanya boleh berlaku untuk kedudukan yang dibuka bagi instrumen yang terlibat dengan berita yang disiarkan.

Peraturan ini berkuat kuasa 15 minit sebelum penyiaran berita dan terus diguna pakai 5 minit selepas penyiaran berita itu. Apabila tempoh yang dinyatakan itu berlalu, margin pada kedudukan yang dibuka semasa tempoh itu dikira semula berdasarkan amaun dana dalam akaun dan nilai leverage yang dipilih.

Peraturan ini membolehkan pengurangan risiko pedagang dilakukan jika situasi pasaran berkembang tanpa diduga semasa peristiwa ekonomi yang ketara.

Keperluan margin berbeza boleh ditawarkan kepada pasangan mata wang berbeza. Anda boleh membaca lebih lanjut di sini.

Peraturan leverage untuk akaun Mini, Classic dan Cent pada hujung minggu dan hari cuti

Selaras dengan Perjanjian Klien, keperluan margin boleh berubah sebelum hujung minggu dan hari cuti. 

Dari hari Jumaat 19:00 GMT (tiga jam sebelum pasaran pertukaran asing ditutup) hingga hari Ahad 23:00 GMT (dua jam selepas pasaran pertukaran asing dibuka), keperluan margin untuk kedudukan baru akan dibuka dalam masa yang disebut di atas dikira berdasarkan leverage maksimum 1:200.

Dalam masa dua jam selepas pasaran dibuka (pada hari Ahad 23:00 GMT), margin pada kedudukan yang dibuka semasa tempoh keperluan margin ditingkatkan dikira berdasarkan amaun dana di dalam akaun dan leverage dipilih oleh klien.

Peraturan ini diperkenalkan bagi mengurangkan kerugian yang mungkin dialami oleh klien kami sekiranya terdapat jurang harga semasa pembukaan pasaran.

Peraturan ini juga terpakai semasa cuti dan akan dimaklumkan di laman web dalam bahagian "Berita" sebelum petukaran leverage.

Lihat maklumat lanjut mengenai perubahan keperluan margin disini.

Loading nanoRep Website Conversion Solution
host www.exness.eu | env production